BAHAN-BAHAN
1 kg beras 500 gm lemak ayam 200 gm bawang merah - dimayang 200 gm bawang besar - dimayang 100 gm bawang putih - diketuk 3 helai daun pandan | 1 ½ liter stok ayam 50 ml minyak bawang putih Sedikit garam Sedikit lada sulah Sedikit gula |
CARA-CARA
Cara memasak ayam: 1 ekor ayam (1.6 kg)
Didihkan air dan rebus ayam selama 45 minit. Keluarkan ayam daripada periuk dan toskan. Potong-potong dan boleh dihidangkan
Cara membuat sos cili: 500 gm cili merah 100 gm halia 20 ml lemak/minyak ayam 10 ml jus limau nipis Garam secukupnya Gula secukupnya Campurkan kesemua bahan hingga sebati
Cara membuat sos halia: 600 gm halia muda 100 ml minyak ayam Garam secukupnya Gula secukupnya Campurkan kesemua bahan hingga sebati
Cara Memasak: Panaskan minyak bawang putih. Tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar.
Setelah naik baunya masukkan lemak ayam dan daun pandan.
Masak beras dengan stok ayam berserta dengan bahan-bahan yang telah ditumis.
Kemudian masukkan garam, lada sulah dan gula. Masak nasi sehingga tanak.
|
P/S : sebijik cm kt alamanda J heheh